نگاهی بر اصول منطق و اخبار مرتبط

چرا مسلمانان نماز و قرآن را باید به زبان عربی بخوانند خدا که تمام زبان‌ها را می‌داند آیا بهتر نیست وقتی انسان مشغول به نماز و دعا است خودش هم بفهمد که چه می‌گوید؟

 

پاسخ:

 

1- پاسخ استدلالی:

 

از نگاه برخی افراد نماز صرفاً یک غذای روح و نهایتاً عامل ایجاد معنویت است. با چنین نگاهی نمی‍‌توان با فارسی خواندن نماز، وضو نداشتن و بدون مهر سجده کردن مخالفتی کرد؛ چرا که فرد فقط به دنبال یک ??حال خوب ??است.

 

??اما اگر نگاه ما به نماز جنبه‌ی تعبدی و فرمان پذیری داشته باشد و اسلام را به عنوان دینی الهی پذیرفته و به آن ایمان داشته باشیم، ??نمی‌توانیم بر مبنای تشخیص‌های فردی یا رسیدن به حال خوب، قواعد را تغییر داده ? و قوانین جدید وضع کنیم. مثل تغییر زبان نماز و ...

 

??بلکه باید بر همان مبنایی که شرع مقرر کرده، نماز بخوانیم. حالا اگر شرع فرموده بود انگلیسی بخوانید، انگلیسی می‌خوانیم، اگر گفته بود عربی، عربی می‌خوانیم و اگر فارسی خواندن مقرر شده بود، باید فارسی بخوانیم.

 

 

 

2- پاسخ روایی:

 

رسول خدا (صلی الله علیه و آله) بارها اعلام کرده‌اند که «صَلُّوا کَمَا رَأَیْتُمُونِی‏ أُصَلِّی» "نماز خودتان را آن‌گونه بخوانید که من می‌خوانم." (بحارالانوار، ج82، ص279) و ایشان نمازشان را عربی می‌خواندند.

 

همچنین امامان معصوم (علیهم‌السلام) نیز بارها فرموده‌اند نماز را به عربی بخوانید. مانند حدیث امام صادق (علیه‌السلام) (کافی، ج ‏3، ص 311)

 

آنچه رسول خدا و امامان معصوم (علیم‌السلام) فرموده‌اند مطابق حکمت و مصلحت و از جانب خداوند متعال است. بنابراین امت اسلامی باید اطاعت کنند و باید نماز را به همان شکلی باشد که مورد رضایت خداوند است به جا آوردند.

 

3- پاسخ نقضی:

 

به یک زبان ثابت خواندن نماز در طول قرن‌های متمادی باعث شده که بدون کم و کاست و برای همیشه باقی بماند. اگر هر کسی به زبان محلی و مادری خود آن را تلفظ می نمود احتمال کم و زیاد شدن الفاظ، تحریف و آمیخته شدن به خرافات و مطالب بی‌اساس منتفی نبود و چه بسا این تغییرات، به دیگر واجبات و ارکان نماز نیز سرایت می کرد و شاید کم کم اصل نماز از اهمیت افتاده و کاملاً به فراموشی سپرده می شد.

 

بدیهی است برای اینکه هر چیزی برای همیشه و در طول تاریخ بماند باید دارای معیار و مقیاسی غیرقابل تغییر باشد، نظیر اینکه در مورد اندازه، میلی‌متر، سانتی‌متر و یا متر و در مورد وزن، گرم، کیلو و... را به عنوان معیار و میزان غیرقابل تغییر قرار داده‌اند، همچنین در مورد نماز، اموری را که به نام واجبات و ارکان است به عنوان معیار و ملاک قرار داده اند که یکی از آنها لزوم عربی بودن اذکار واجب آن است.